ABD'de Caz Yuvası Büyükelçilik | Posta | Yazgülü Aldoğan

ABD'nin başkenti Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği binasının ilginç bir öyküsü var: 1910'da zengin sanayici Everett Ailesi'nin kışlık evi olarak yaptırılıp 1930 ekonomik bunalımında aile zor duruma düşünce eşyaları ve değerli tablolarıyla birlikte 402 bin dolara Türkiye'ye satılan Everett Evi'nin mimarı İstanbul'daki eski ABD Konsolosluk binasını da yapan Oakley Totten olduğu için Osmanlı izleri taşıyor.

Büyükelçi Mehmet Münir Ertegün'ün görevde olduğu 1934-1944 yılları arasında büyükelçilik binası caz tutkunu oğulları Ahmet ve Nesuhi Ertegün sayesinde kentin caz merkezine dönüşür. İki kardeş genç yaştayken büyükelçi babalarını kaybedince ünlü plak şirketi Atlantic'i kurar, Ray Charles gibi caz müziğinin ünlülerini dünyaya kazandırır. İşte bütün bu tarih, sanat, müzik kokan öykü, İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve Global Political Trends Center Direktörü Mensur Akgün'ün çabalarıyla İstanbul Kültür Üniversitesi yayını olarak konunun uzmanı ABD'li üç uzman tarafından "The Turkish Ambassador's Residence and the Cultural History of Washington, D.C." adıyla yazıldı.