Skip to main content

Alliance of Civilizations and Union for Mediterranean Region

Alliance of civilizations and Union for Mediterranean region: Two compatible or concurrent processes.


On 11 July 2009, the Global Political Trends Center (GPoT) organized in collaboration with Ecole Normale Supérieure (ENS) the first conference within the Turkish Season in France. This conference, entitled “Alliance of civilizations and Union for Mediterranean region: Two compatible or concurrent processes?”, aimed at finding further cooperation and comprehension areas between France and Turkey, which have been historically ad culturally tied through centuries. 

The Secretary General of UN High Representative for the Alliance of Civilizations and the former President of Portugal, H.E. Jorge Sampaio delivered the keynote speech at this occasion. Besides, a considerable number of prestigious academicians, journalists, diplomats both from Turkish and French sides took part in the sessions of the Conference. 

The sessions of the conference mainly focused on the potential areas which would foster the Alliance of Civilizations, as well as on the main components of Union for Mediterranean region. The diversity and the complementarity of the speeches delivered contribute to the development of an intellectual interaction between all invitees and the creation of a fruitful ground for fostering mutual comprehension both in social and political levels. The prospective membership of Turkey to the European Union was also been discussed and the potential advantages and the necessities during the process have been elaborated. In this context, the strategic assets of this membership to the EU and the main contributions of this membership to Turkey were examined. 

One of the common issues mentioned during the sessions was the necessity of global governance of the current challenges that the multipolar and multicentric world faces. The role of the globalization as a social and historical reality was also another issue which was discussed in detail with regards to its implications to such initiatives. It has also been emphasized that any political initiatives (like Alliance of Civilizations or Union for Mediteraanean region) could not go further without strategic planning. It is of utmost necessity to deal with a diversity of problems within the framework of fundamental principles such as democracy, rationality, social justice, protection of human rights, etc. 

-------

Medeniyetler İttifakı ve Akdeniz Birliği

11 Temmuz 2009 tarihinde İstanbul Kültür Üniversitesi / Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi ile Fransız Ecole Normale Supérieure (ENS) işbirliğinde Fransa’daki Türk Mevsimi’nin ilk konferansı gerçekleştirilmiştir.

11 Temmuz 2009 tarihinde İstanbul Kültür Üniversitesi / Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi ile Fransız Ecole Normale Supérieure (ENS) işbirliğinde Fransa’daki Türk Mevsimi’nin ilk konferansı gerçekleştirilmiştir. 

“Medeniyetler İttifakı ve Akdeniz Birliği: İki uyumlu veya rakip süreç” başlıklı bu Konferansın amacı, yüzyıllardır tarihsel veya kültürel açıdan birbirine bağlanmış olan Fransa ve Türkiye arasındaki işbirliği ve karşılıklı anlayış alanlarının ortaya çıkarılması olarak belirlenmiştir. 

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi ve eski Portekiz Cumhurbaşkanı H.E. Jorge Sampaio tarafından açılış konuşmasının gerçekleştirildiği Konferans oturumlarına, gerek Türk, gerekse Fransız tarafından önemli akademisyen, gazeteci ve diplomat katılmıştır. 

Konferans oturumları, temel olarak Medeniyetler İttifakı’nı güçlendiren potansiyel alanlara ve Akdeniz Birliği’nin ana bileşenlerine odaklanmıştır. Yapılan konuşmaların çeşitliliği ve birbirini tamamlayıcılığı, tüm davetliler arasında entelektüel bir temasın geliştirilmesine katkıda bulunmuş; gerek sosyal gerekse siyasi düzeylerde karşılıklı anlayış için verimli bir zemin oluşturulmasını sağlamıştır. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne olası üyeliğinin de görüşüldüğü Konferans’ta, adaylık sürecinin olası avantajları ve gereklilikleri de mercek altına alınmıştır. Bu çerçevede, AB üyeliğinin gerek AB, gerekse Türkiye üzerindeki stratejik getirileri de ele alınmıştır. 

Oturumlar esnasında üzerinde uzlaşılan önemli bir konu da, artık çokkutuplu ve çokmerkezli bir görünüme bürünen dünyanın karşılaştığı güncel sorunların küresel yönetişiminin gerekliliği olmuştur. Sosyal ve tarihsel bir gerçeklik olan küreselleşmenin Akdeniz Birliği veya Türkiye’nin AB üyeliği gibi girişimler üzerindeki rolü de, ayrıntılı olarak ele alınan bir konu olmuştur. Vurgulanan bir diğer konu ise, stratejik bir planlama olmaksızın gerek Medeniyetler İttifakı gerekse Akdeniz Birliği benzeri siyasi girişimlerin başarıya ulaşamayacağı olmuştur. Öte yandan, karşılaşılan sorunların demokrasi, rasyonalite, sosyal adalet, insan haklarının korunması gibi temel ilkeler çerçevesinde çözülmesi gereğinin de üzerinde durulmuştur.