Days Two and Three in Armenia - Turkey Rapprochement: Second Round

GPoT in partnership with the Eurasia Partnership Foundation (EPF) - Armenia and with assistance from USAID and Friedrich Naumann Stiftung, organized the 2nd round of the Project Second Round of the Days Two and Three in Turkish - Armenian Rapprochement.

The event took place between July 8th and 10th, 2010. The first part of the meeting involved a conference on Turkey-Armenia Policy Discussions held at Istanbul Kültür University with the participation of Turkish and international journalists, diplomats and opinion-makers, where David Hovhannisyan and Joost Lagendijk spoke at a round table moderated by Osman Kavala. The group from Armenia then visited Doğan Media Center to meet with Mehmet Ali Birand and Ferhat Boratav and get a tour of CNNTürk studios.

On the second day of the Project, the group was in Ankara to meet with several senior officials. At the Ministry of Foreign Affairs, Feridun Sinirlioğlu, the Director-General of the Turkish Foreign Ministry, hosted GPoT and EPF. Mr. Sinirlioğlu spoke on the current situation in Turkish-Armenian relations and explained the Ministry's vision in carrying the relationship forward. The group then visited the Turkish Parliament to meet with Suat Kınıklıoğlu, MP (AKP), Deputy Director of the Committee on Foreign Affairs and Spokesperson for Parliament's Foreign Relations Commission, and Yaşar Yakış, MP (AKP), former Minister of Foreign Affairs and ambassador, respectively. Mr.Kınıklıoğlu and Mr. Yakış also briefed the group on the government's activities and stance on Armenian-Turkish rapprochement and answered questions.

The meetings in Istanbul and Ankara, which built on the Yerevan leg of the Days Two and Three in Armenia - Turkey Rapprochement Project, further fortified the relationship between GPoT Center and EPF Armenia, as well as establishing new ties between Turkish and Armenian opinion-makers involved in diplomatic, educational and cultural processes.

------

Türkiye-Ermenistan Yakınlaşmasında İkinci ve Üçüncü Günler Projesi: Türkiye Ayağı

GPoT, Ermenistan Avrasya Ortaklık Vakfı (EPF), Friedrich Naumann Vakfı ve ABD Kalkınma Fonu’nun da yardımlarıyla Istanbul ve Ankara’da “Türkiye-Ermenistan Yakınlaşmasında 2 ve 3 Günler Projesi”nin Türkiye ayağını gerçekleştirdiler.

Toplantı 8-10 Temmuz tarihlerinde hayata geçirirdi. Toplantının Istanbul Kültür Üniversite’sinde organize edilen ve Türkiyeli ve uluslararası gazeteci, diplomat ve kanaat önderlerinin katılımıyla zenginleşen ilk kısmında Osman Kavala’nın modere ettiği panelde Davit Hovhannisyan ve Joost Lagendijk konuştular. Ermenistan’dan gelen grup daha sonra Mehmet Ali Birand ve Ferhat Boratav’la da görüşmek üzere Doğan Media Center’ı ziyaret etti ve CNNTürk stüdyolarını gezdi.

Proje’nin ikinci gününde Ankara’ya seyahat eden grup burada bir dizi üst düzey görevli ile görüşme fırsatı buldu. Dışişleri Bakanlığı’nda Başmüsteşar Sn. Feridun Sinirlioğlu GPoT ve EPF’i ağırlayarak Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki son durum ve Bakanlığın ilişkileri geleceğe taşımaya dair vizyonu konusunda bilgilendirdi. Daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclis’ine geçen konuklar burada AKP Milletvekili, Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Sözcüsü ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu ve AKP Milletvekili, eski Dışişleri Bakanı ve emekli diplomat Yaşar Yakış ile görüştü. Sn. Kınıklıoğlu ve Sn. Yakış da hükumetin ilişkiler konusundaki görüşleri ve icraatları konusunda grubun sorularını cevaplandırdı.

Ermenistan-Türkiye Yakınlaşmasında İkinci ve Üçüncü Günler Projesi’nin Erivan ayağının yarattığı momentum üzerine kurulan Istanbul ve Ankara ziyaretleri GPoT ile EPF arasındaki ilişkiyi daha da sağlamlaştırırken aynı zamanda Türkiye ve Ermenistan’da ilişkilerin düzelmesi konusunda diplomatik, eğitim ve kültürel alanda faal olan aktörleri de bir araya getirerek yeni bağlantılar oluşturdu.