Denktaş ve Moran'ın Ortak Kitabı Tanıtıldı | Kıbrıs Genç TV
Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ve İngiliz Akademisyen Michael Moran tarafından yazılan ve İstanbul Kültür Üniversitesi’ne bağlı Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi’nin (GPoT) yayınlarından çıkan “Cyprus: Unity and Difference, A Discussion, in a series of letters, between Rauf Denktaş and Michael Moran” isimli kitabın tanıtımı yapıldı.
Girne Dome Otel’de gerçekleşen tanıtıma, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Sussex Üniversitesi Öğretim görevlisi Michael Moran’la birlikte, GPoT Direktörü Mensur Akgün ve GPoT Direktör Yardımcısı Sylvia Tiryaki katıldı. Tanıtımda TC Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı da hazır bulundu.
Sylvia Tiryaki, yaptığı kısa konuşmada, Kıbrıs konusunda bilgisi sorgulanamayacak kişilerin kitabının yayınlanmasının GPoT’a gurur verdiğini söyledi.
--DENKTAŞ--
1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise, kitap tanıtımında yaptığı konuşmasında, Kıbrıs için çeşitli fırsat pencerelerinden bahsedildiği zaman, kendisinin bu fırsat pencerelerinin hiç kapanmadığını gördüğünü ve her fırsatta “son fırsat, bu fırsatı kaçırmayın” şeklinde telkinler yapıldığını ifade etti.
Kıbrıs görüşme süreçlerinin tarihsel akışı hakkında bilgilere de yer veren Denktaş, kendisinin görüşme sürecinde “Mr. No” olarak adlandırılmasının iki nedeni bulunduğunu, bunlardan birincisinin Kıbrıs Türkünün azınlık olmamasını istemesi, diğerinin de Kıbrıs’ın Yunan olmadığını söylemesi olduğunu söyledi.
Denktaş, çözüme ulaşılabilmesi için sorunun analiz edilmesi ve adada iki siyasi eşit ve ortak halkın ve adadaki gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Denktaş “bazı kurgular ve olmamış şeyler üzerine bir anlaşma kurulamayacağını” ifade etti.
Kıbrıs Türklerinin AB’ye güveni kalmadığını da söyleyen Denktaş, AB’nin kurulmuş ortaklıkları demokratik ilkeleri ve insan haklarını göz ardı ettiğini belirtti.
--“TOPLU MEZARLAR ZAMANINA GERİ DÖNERİZ”--
Denktaş, Rum kültürü, kilse baskısı ve Yunanistan’ın ortak amaç olarak Kıbrıs’ın Yunanlaştırılması ve Helenizm istediğini söyledi ve çözümün Kıbrıslı Türklerin eşit ortak olarak kabul edilmesinden geçtiğini kaydetti. Rum kanadının böyle bir yaklaşıma çok uzak olduğunu belirten Denktaş, Cumhurbaşkanı Talat ve Rum Yönetimi Lideri Hristofyas’ın müzakere sürecinin zoraki bir anlaşmayla sonuçlanması halinde toplu mezarlar zamanına geri dönüleceğini söyledi.
--“TANINMA İSTENEBİLMESİ İÇİN GÖRÜŞMELERİN DURMASI LAZIM”--
KKTC’nin tanınmasının istenebilmesi için Kıbrıs müzakerelerinin durması gerektiğini de söyleyen Denktaş, KKTC’nin ambargolara rağmen kalkınması ve gelişimini sürdürdüğünü ve ambargoların kalkması halinde bu gelişmişliğin daha da ileriye götürülebileceğini sözlerine ekledi.
--MORAN--
Sussex Üniversitesi Öğretim Görevlisi Michael Moran da, konuşmasında kitabın içeriğinde savunulanın bir birleşme ve çözüm için iki ayrı devletin kabul edilmesi olduğunu söyledi.
Sorunun çözülmesi için sorunun ne olduğunun bilinmesi gerektiğini dile getiren Moran, Rumlar için sorunun “işgal”, Kıbrıslı Türkler içinse “ortaklıktan zorla atılma ve izolasyonla baskı altında yaşama” olarak görüldüğünü ifade etti.
Moran, 1964 yılında Makarios’un Yunan Başbakanına gönderdiği “çok gizli” mektup ve 2004’te Rum Lider Papadopulos’un halkını Annan Planı’nı reddetmeye çağırmak için yaptığı konuşmadan da örnekler verdi.
Tanıtım, soru-cevap bölümünde yabancı konukların Kıbrıs ve KKTC hakkındaki görüşlerini belirtmeleriyle son buldu.