Dış politika etkileyici | Erdinç Akkoyunlu | Star
Ahmet Davutoğlu liderliğindeki yeni Türk dış politikası İngiltere’de tartışıldı. Uzmanlar, Türkiye’nin bir değil, beş farklı dış siyaset izlediğini vurguladı.
İstanbul Kültür Üniversitesi Global Siyasi Eğilimler Merkezi’nin 4 Aralık’ta Londra’da London School Of Economics’te düzenlediği “Türkiye’nin Dış Politikasının Değişimi” konulu konferansta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun getirdiği yeni yaklaşım tartışıldı. Konferansa katılan isimler Davutoğlu’nun bakanlığı döneminde Türkiye’nin Ortadoğu’da daha etkin rol oynayan bir ülke konumuna geldiği bölgedeki siyasal boşluğu doldurmayabaşladığını belirttçi. Türkiye’nin uzun zamandır ilk kez kendisi ve dış politikası hakkında yeni bir anlayış geliştirdiğini ifade eden Kültür Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mensur Akgün, şunları kaydetti: “Bunda Davutoğlu faktörünün büyük payı var. Türkiye’nin ilişkilerindeki gelişmeler oldukça etkileyici. Davutoğlu’nun Osmanlı Devleti’nin sınırlarında kalan devletlere gerçekleştirdiği birçok ziyaret de Türkiye açısından bölgede sahiplenme algısı yaratıyor. Türkiye’nin amacı çevresindeki belirsizliği ortadan kaldırarak barışçıl bir bölgeye sahip olmak.”
SADECE DAYANIŞMA DEĞİL
Davutoğlu liderliğinde Türkiye dış politikasının yeniden oluştuğuna vurgu yapan emekli büyükelçi Özden Sanberk “AK Parti bölgede Müslüman dayanışmasına ilgi gösteriyor, bunu da Israil’den uzaklaşmak olarak yorumlamak mümkün. Ancak bu yeni siyaset yalnızca bir dayanışmadan ibaret değil, aynı zamanda ticarette artış, ekonomik ilişkiler enerji gibi bileşenleri de var” dedi. Sanberk, Türkiye’nin aynı anda bir çok yöne bakan büyük bir ülke olduğunu söyleyerek,şunları kaydetti:
TÜRKİYE’NİN BEŞ SİYASETİ VAR
“Türkiye’nin bir değil dört ve hatta beş siyaseti var. Bu siyasetlerin temel taşları ise komşu ülkelerin bağımsızlık ve güvenliğinin korunması, komşu ülkelerin refahına katkıda bulunulması ancak iç işlerine karışılmaması. Türkiye mevcut dış politikanın önemli bir kısmını Davutoğlu’na borçlu. Türkiye’nin bu rolü oynaması için şu an zamanlama doğru. Yeni dış politikası ile Türkiye önemli ancak değeri yeterince bilinmeyen bir güç.”
Hedef Osmanlı nüfuzu
Alman Bilim ve Siyaset Vakfı Türkiye uzmanı Heinz Kramer ise Davutoğlu’nun “Stratejik Derinlik” kitabına uygun bir politika uyguladığını söyledi. Davutoğlu’nun AB’ye yaklaşımını ele alan Kramer, “Gerçekten de, Davutoğlu AB üyeliği hakkında konuşurken Türkiye’nin batılılaşması, Avrupalılaşması gibi kavramlar yerine ortak değerlerden bahsediyor” diye konuştu. Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Şule Kut Türkiye’nin eskiden utangaç bir dış politika izlediğini ifade ederek “Şimdi bu utangıçlık gitmiş durumda ve hatta ayağını yorgunına göre uzatmama tehlikesi var” dedi.
TÜRKİYE BÖLGESEL GÜÇ VE LİDER ÜLKE
Kültür Üniversitesi’nden Prof. Fuat Keyman ise Türkiye’nin Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar ve Afrika’da çok yönlü politika uyguladığını ifade ederek, “Türkiye bölgelerde sert ve yumuşak gücün birleşimini kullanıyor. Bu politikanın en önemli kısmı ekonomik. Bugün artık İslam’la demokrasinin bir arada var olması medeniyetler çatışması tezine alternatif kabul ediliyor. Ekonomi, kimlik, güvenlik elementlerinin birleştirilmesiyle Türkiye bölgesel güç, lider ülke, enerji merkezi, modern ülke, önemli tecrübe olarak görülüyor” dedi. Keyman Türkiye’nin Osmanlı topraklarındaki nüfuzunu arttırmayı ve yeni müttefikler kazanmayı hesapladığını söyledi.