Haberde insan odaklı açılım | Kent Gazetesi

Türk ve Ermeni medyası, sınır açılmadan ortak tavır belirledi.

Türk ve Ermeni gazetecilerin yaptıkları toplantıda, iki halkın da, aktörleri siyasetçiler olmayan insan odaklı haberlerle birbirlerini tanımak istedikleri belirtildi.

Türk ve Ermeni gazeteciler tarafından Bursa'da yapılan toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. Buna göre, "Hem Türkler hem de Ermeniler birbirlerinin nasıl düşündüklerini bilmiyor ve birbirlerini tanımıyorlar. Her iki taraf da diğeri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyor. Yapılan haberlerin her zaman aktörleri siyasetçiler olurken, bilgiler diplomatik ilişkiler üzerine yoğunlaşmakta. Ayrıca sıradan insanlar, kültürel, sanatsal veya ekonomik haberler ile sivil toplumdaki hareketler ise eksik kalmakta” tespitleri yapıldı. Türk ve Ermeni gazetecilerin, 13 Ekim 2009 günü Türkiye ve Ermenistan milli takımları arasında oynanan Dünya Kupası eleme maçı öncesinde Bursa'da iki ülke arasındaki ilişkilerde basının rolünü masaya yatırdıkları toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. İstanbul Kültür Üniversitesi'ne bağlı Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPOT) ile Avrasya Ortaklık Vakfı (EPF) tarafından düzenlenen toplantıya Türkiye ve Ermenistan'dan 10'ar gazeteci katıldı.

AZERBAYCAN VE KARABAĞ ETKİSİ

Programda özellikle imzalanan protokoller ile Azerbaycan ve Karabağ konuları üzerinde durularak, bunların iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği tartışıldı. Panelde Türk gazeteciler imzalanan protokollerin Türkiye adına sevindirici olduğunu belirtirken, Ermeni gazeteciler de önkoşulsuz bir yakınlaşma peşinde olduklarını söyledi. İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi'nden araştırmacı Can Yirik, “Toplantılar sonucunda son rapor yayınlanacak olup, toplantının diğer ayağı ise Kasım ayında Ermenistan'da yapılacak” dedi.