Kaçak çalışan Ermenilerin yüzde 93'ü kadın | Radikal

Merkezi ABD’de bulunan Avrasya Ortaklık Vakfı ve İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi işbirliğiyle düzenlenen ‘Düzensiz Ermenistan Göçmenlerinin Türkiye’deki Durumu’ araştırmasının sonuçları dün basın toplantısıyla açıklandı. Araştırmacı Alin Osinian, Nisan 2009’da başlanan projenin beş ayda tamamlandığını belirtti. Araştırmadan bazı veriler şöyle:

* Ermenilerin yüzde 48’i Ermenistan’da depremden etkilenen Shirak’tan geliyor.
* Yüzde 93’ü kaçak durumunda ve Türkiye’ye Gürcistan üzerinden bir aylık vizeyle giriş yapmış.
* Yüzde 96’sı kadın, yüzde 4’ü erkek.
* Kadınların yüzde 72’si ev temizliğinde, yüzde 18’i hastabakıcılık, yüzde 6’sı tezgahtâr olarak çalışıyor.
* Aylık gelirleri 500-1000 dolar arasında.
* Çalıştıkları evlerde kalmayanlar bir evi 3-4 kişi kiralayarak yaşıyor.
* Çoğu işçi Ermeni kökenli patronların Türk patronlardan daha kötü davrandığını söylüyor ama Ermeni soykırımına ilişkin gündem olduğunda Türk patronlarıyla aralarında soğukluk yaşanıyor.
* Ermeni patronlar iş vererek hayır yapıyormuş gibi ve işçilere ülkelerinde bir şey görmemiş, cahilmiş gibi davranıyor.
* Türkiye’ye gelmeden önceki ortak duyguları, korku. Özellikle Hrant Dink cinayetinden sonra çok korkmuşlar
* En büyük sorun ise Türkiye’de doğan çocuklar. Osinian, “Türkiye’de doğan 600-800 çocuk var. Bu çocuklar ne Türk vatandaşı ne de Ermeni vatandaşı olabiliyor. Okula dahi gidemiyorlar” diyor.