Roundtable meeting with Ambassador Edward Djerejian

Global Political Trends Center organized a roundtable meeting on March 3rd featuring a presentation with Ambassador Edward Djerejian, the Founding Director of the James A. Baker III Institute for Public Policy at Rice University, Texas.

Ambassador Djerejian gave a detailed overview of US foreign policy in the Middle East, noting the points on which the new administration’s policies converge with those of the previous ones, as well as where President Obama’s policy has taken a new direction. Among the topics discussed were the Arab-Israeli conflict, Iran and its nuclear program, relations with Syria, the situation in Pakistan, and the wars in Iraq and Afghanistan.

Ambassador Djerejian spoke in detail about the Israeli-Palestinian conflict, which he described as “the core of the Arab-Israeli conflict”, referencing previous research carried out by the James A. Baker III Institute involving both parties that delivered optimistic results, despite the gloomy atmosphere of the moment. Djerejian also touched on America’s relationship with the Muslim world in general and the necessity to understand this region thoroughly.

The meeting also marked a starting point for GPoT Center and the James A. Baker III Institute to collaborate again in the future.

-----

Büyükelçi Edward Djerejian ile yuvarlak masa toplantısı

Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT) 3 Mart’ta Rice Üniversitesi, Jamas A. Baker III Enstitüsü’nün Kurucu Direktörü Büyükelçi Edward Djerejian’ın katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.

Büyükelçi Djerejian ABD’nin Orta Doğu politikalarının detaylı bir şekilde analiz ederken aynı zamanda yeni hükumetin politikalarının hangi alanlarda öncekilerle örtüştüğünü, Başkan Obama’nın hangi alanlarda yeni yöntemler izlediğini anlattı. Üzerinde durulan konular arasında Arap-İsrail çatışması, Iran ve nücleer programı, Suriye ile ilişkiler, Pakistan’daki iç durum ve Irak ve Afganistan’daki savaşlar vardı.

Büyükelçi Djerejian “Arap-İsrail çatışmasının kökü” diye nitelendirdiği İsrail-Filistin sorununa ayrıntılı bir şekilde eğilirken, James A. Baker III Enstitüsü olarak tarafların katılımıyla gerçekleştirilmiş araştırmalardan söz etti ve mevcut karamsar duruma rağmen bu çalışmalardan çıkan olumlu sonuçları değerlendirdi. Djerejian aynı zamanda ABD’nin genel anlamda Müslüman dünya ile olan ilişkilerine değindi ve bölgeyi derinlemesine anlamanın önemini vurguladı.

Toplantı aynı zamanda GPoT Center ile James A. Baker III Enstitüsü arasında gelecekte gerçekleşebilecek işbirliği açısından önemli bir başlangıç noktası teşkil etti.