Araştırma kapsamında Covid-19 ile hayat eve sığar diyerek, evlerine çekilen insanların, ev kullanım hiyerarşisindeki değişimler, fiziksel gerçekliğindeki dönüşümler, buna bağlı olarak evin hangi anlama evirildiği tespit edilecektir. Mevcut durumun evlerde yarattığı yeni mekân düzenlemeleri, ihtiyaçlar, uzun süre yalnız veya hanehalkı ile birlikte izole olmanın mekânsal getirileri sorgulanacaktır. Evin yeni kullanımlarına ve anlamlarına bağlı olarak Covid-19 süreci ve sonrasında insanların nasıl evlerde yaşamak isteyeceği belirlenerek, mevcut evlerin kullanım olanakları ve yeni yapılacak konutlar için tasarım stratejileri geliştirilecektir. Bu kapsamda araştırma aşağıdaki soruları gündeme getirerek cevaplarını aramaktadır.
Covid-19 pandemi sürecinde sosyal izolasyon sağlamak için evde kalmak, evin mekânsal gerçekliği ve anlamını nasıl dönüştürmektedir?
Olası bir pandemi durumunda evin duruma adaptasyonu nasıl olabilir?
Hem fiziksel mekân anlamında hem de bireyin psikolojisi açısından pandemi sonrası yeni ev tasarımlarında dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Uzun süre yalnız veya hanehalkı ile birlikte izole yaşamanın fiziksel ve psikolojik etkileri açısından ev mekân kurguları nasıl olmalıdır?
- Dr. Öğr. Üyesi Derya Adıgüzel Özbek (Yürütücü) d.adiguzel@iku.edu.tr
- Dr. Öğr. Üyesi Armağan S. Melikoğlu Eke (Araştırmacı) as.melikoglu@iku.edu.tr
- Prof. Dr. Gülay Usta (Danışman) g.usta@iku.edu.tr
- Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel (Danışman) rnisel@pirireis.edu.tr
Bursiyerler
- Öğr. Gör. Elif Gelmez Demir e.gelmez@iku.edu.tr
- Arş. Gör. Furkan Evliyaoğlu f.evliyaoglu@iku.edu.tr
- Arş. Gör. Özge Ilık o.ilik@iku.edu.tr
- Yüksek İçmimar Sedef Sav sav.sedef@gmail.com
- İç Mimar Hayriye Melda Akdağ
- Öğr. Gör. Kübra Mertel k.mertel@iku.edu.tr
“Hayat Eve Sığar” Evi Nasıl Dönüştürecek? COVID-19 Süreci ve Sonrası İçin Tasarım Stratejileri” projesine gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
Anket çalışması ile katılımcıların evlerine ilişkin düşünceleri, evlerinin salgın durumuna ne kadar hazır olduğu, nasıl hazır hale getirilebileceği araştırılmaktadır. Bu doğrultuda kısa bir anket çalışması ile katılımcıların değerli fikirlerini paylaşmaları beklenmektedir. Bu çalışma için Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Kültür Üniversitesi Etik Kurulu’ndan gerekli izinler alınmıştır.
Anket formunu doldurmak için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.
Ankete katılmak için
“Hayat Eve Sığar” Evi Nasıl Dönüştürecek? COVID-19 Süreci ve Sonrası İçin Tasarım Stratejileri” projesine gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
Araştırma projesinin bu aşamasında uzaktan/online/çevrimiçi platformlar kullanılarak görüşmeler yapılacaktır. Görüşmelerde sağlığınızı, mahremiyetinizi ve kişisel haklarınızı ihlal edecek hiçbir husus bulunmamaktadır. Yapılacak görüşme ile katılımcıların konu hakkında daha detaylı görüşleri alınacaktır. Bu çalışma için Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Kültür Üniversitesi Etik Kurulu’ndan gerekli izinler alınmıştır.
Görüşme formunu doldurmak için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız. Verdiğiniz bilgiler görüşme sonuçlarınızda yer almayacak ve görüşme cevaplarınız isimsiz olarak değerlendirilecektir.
Başvuru Formu İçin
Araştırma sonuçları doğrultusunda mevcut evlerin olanakları ve yeni konutlar için tasarım önerileri geliştirilmiştir. Tasarım önerilerin uygulama süreci ile tasarım stratejilerine dönüştürülmesi, farklı olasılıkları ve olanakları tartışmaya imkân vermesi için farklı düzeylerde kurgulanmıştır. Tasarım stratejisi adımı, 2020-21 Eğitim-Öğretim Güz Yarıyılında araştırma ekibinin görev yaptığı İstanbul Kültür Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde lisans düzeyinde “Beden-Mekan Etkileşimi” ve “Konut Tasarımında Yaşanabilirlik” dersleri; İçmimarlık Tezli Yüksek Lisans programında ise “İçmimarlıkta Güncel Konular” dersinde proje ekibinin katılımı ile çok sesli kurgulanmıştır.
Ev + [COVID] - COVID-19 Süreci ve Sonrası İçin Konut Tasarım Stratejileri- Çalıştay ve Sergi Kataloğu için tıklayınız.
Dr. Öğr. Üyesi Derya Adıgüzel
İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşkesi
E5 Karayolu üzeri Bakırköy 34158 İstanbul
(0212) 498 46 97
(0212) 498 43 06